Samo nemoj sjediti čitavih 8 sati, molim te!2020. donijela je sa sobom brojne promjene. Odrazile su se na naš poslovni i privatni život. Mogućnosti za rad od doma su brojnije nego ikad i dok zaista možeš raditi jako različite poslove online, iz fizičke perspektive oni su zapravo jedan te isti posao. Zašto? Zato što koliko god online poslovi bili različiti u svom coreu oni zahtjevaju sjedenje i gledanje u monitor, dakle manje više su slični u izvedbi ako promatramo fizičko tijelo. Vodeći neprijatelj idealnog online posla bi stoga bila neaktivnost.


Svi smo različiti i dok će nekog ispunjavati posao koji radi, drugi će ga s prijezirom izvršavati, samo neka prođe tih 8 ili još gore 12 sati. Ovaj tekst neće ti dati alate kako da manje prezireš posao koji ne voliš, ali će te, ako sjediš za laptopom doma ili u uredu, osvijestiti kako s malim intervencijama možeš učiniti veliku stvar za svoje zdravlje.


REDOVNO SE USTANI SA STOLICE

To možeš učiniti tako da se svakih 45 min do 1h ustaneš sa stolice i stojiš barem 30 sekundi - što će ti ako to ponavljaš neko vrijeme podići razinu metabolizma više nego da sjediš kontinuirano 3, 5 ili svih 8 sati. U prosječnom radnom danu ti ćeš se dići 8 puta (barem) i svako to ustajanje bit će popraćeno s malo jačim otkucajima srca, aktiviranjem mišića nogu, stražnjice, otklanjanjem pogleda s monitora... Još ćeš više učiniti ako se na tim pauzicama kreneš malo razgibavati, cupkati, okretati, istezati, kružiti ramenima, rukama, raditi pretklon, otklon, zaklon, čučnuti, iskoraknuti, zavrtiti se... Brojne su mogućnosti i samo pišući o njima, već mi se pleše i poskakuje! Svijet se kreće izvan tvog ekrana, on živi i kuca kao i tvoje srce, a kako bi ono kucalo čim duže i čim sretnije moraš i na njega misliti. Aktiviraj se na poslu, a ne samo u aktivnostima nakon posla. Istraživanja pokazuju kako se stopa metabolizma ubrzava to više što smo više aktivni kontinuirano kroz dan, dakle ako u svakom dijelu dana pokušaš biti aktivnija (a ne samo navečer u teretani, aerobiku ili zumbi) to će za tvoj organizam biti puno bolje nego kada dio dana samo sjediš u uredu i onda se navečer „ubiješ“ u vježbanju.KAKO SE U OTVORENOM UREDU USTAJATI?

Radila sam u sjedeći u otvorenom uredu i tamo sam mogla vidjeti angažirane, vrijedne djevojke koje su sjedile bez odlaska na toalet i pauzu za ručak, dakle bez ispunjavanja osnovnih potreba čak 6 do 7 sati. Bila sam iznenađena izdržljivosti tih djevojaka koja im je omogućila da toliko sjede, ali sam ih zamislila 20 godina u takvom režimu rada i bilo mi ih je zaista žao. Ženo ustani se, protegni se, odi na toalet, pojedi nešto, nitko te neće ubiti za to! Niti jedan posao ili pak pozicija ili pak titula nije vrijedna tvoga zdravlja, nije vrijedna da sa 60 uzimaš više tableta dnevno nego što spavaš sati po noći. Trenutni posao koji radim omogućava mi čestu intrakciju s liječnicima i bivanje u bolnicama, dakle vidim stare ljude i vidim bolesti koje ih more, a koje su se mogle prevenirati u mladosti. Moja misija je proširiti koncept prevencije, spriječi dok možeš!


Možda je najteže započeti jer ako si primjerice u otvorenom uredu zadesit će te brojni pogledi, pitanja, zašto se ustaješ, smetaš... Ali zapravo, iz mog iskustva samo ćeš potaknuti ostale koji će ti se pridružiti u tim stajaćim stankama. Možete popričati o poslovnim izazovima toga dana, što ćete kuhati taj dan ili pak o tome kako ćete provesti vikend, u svakom slučaju redovito će ustajanje učiniti da si povezanjiji s kolegama koji sjede oko tebe. Počni pričati o važnosti prevencije, o kretnji i pokaži da ti činiš svakodnevne akcije kako bi si poboljšao poslovni život.


PREVENCIJA. Ta dosadna i nepotrebna riječ, pomislit će netko... Pa tko uopće želi razmišljati dugoročno ako su promjene tako brze? Mlada sam, zdrava sam – zašto gledati toliko unaprijed? Razmišljat ću nakon 30te, 40te, 50te... Tko zna gdje ću ja biti sa 60? Ne znam gdje ćeš biti, ali možeš si zamisliti kakva ćeš biti sa 60 ako nastaviš ovim ludim tempom bez odmora, bez dizanja od stolice, rješavajući mailove i zadatke, danas, sutra, prekosutra... Može se desiti da sa 60 budeš čekaonici neke bolnice, čekajući lijekove koje ćeš plaćati skupo i preglede na kojima će ti sanirati problem jer rješenja neće biti. Ruku na srce, novaca ćeš imati – pa mislim barem si radila toliko pa ti novac neće biti problem. Potrošit ćeš ga na lijekove i doktore.


DEADLINE JE IZVORNO OZNAČAVAO GRANICU ČIJI JE PRELAZAK ZAVRŠAVAO STRJELJANJEM

Deadline dealine – taj se izraz izvorno odnosio na crtu oko američkog vojnog zatvora čije je prelaženje završavalo ustreljavanjem. Možda smo zato toliko pod stresom jer prelazak roka doživljavamo kao da će nas netko ustrijeliti ako navedeno učinimo. Ispunjavanje rokova čini se radimo zbog sebe, ali pri tome ne mislimo o svom zdravlju jer nametnuti rokovi nam definiraju put koji moramo slijediti kako bismo ih ispoštovali i nerijetko zahtijevaju dugo sjedenje bez ustajanja. Zato učini nešto za sebe i prekini loop neustajanja i bez pauza. Svijet neće propasti, a možda ćeš baš s tim pauzama za koje misliš da nemaš vremena biti produktivnija i efikasnija.


Sve u svemu, približavanje deadlineu ćete lakše izbjeći ako se bolje osjećate, a bolje se možete osjećati ako uz redovan uredski posao uvedete par vježbica i podizanja sa stolice. DIGNI GUZU, UPALI MJUZU, BUDI JAČI I DRUGE NE TLAČI. 😊 Sretno!


Srdačno,

Miroslava B.