top of page

Recept za domaću granolu i koja je razlika ako je napravite sami?


Potrebno vam je:

250 g ekstrudirane riže

200 g zobenih pahuljica

šaka sjemenki suncokreta

šaka badema

šaka sjemenki tikve

šaka brazilskih oraščića, krupno rezanih

dvije šake grožđica ili brusnica

šaka oljuštenih lješnjaka


Dobit ćete izvrstan, hrskav doručak

Jednostavno pomiješajte sve sastojke i poslužite prelivene hladnim biljnim mlijekom.


Granola se može pripremiti i na drugačiji način: ostaviti da se mješavina preko noći namače u svježe iscijeđenom soku od naranče i ujutro se posluži s prirodnim jogurtom.


Zašto uopće raditi domaću granolu, a ne kupiti je jednostavno gotovu u dućanu?

Zašto uopće raditi domaću granolu, a ne kupiti je jednostavno gotovu u dućanu?

Brojni su razlozi i ne samo nutritivni u pogledu kontrole sadržaja sastojaka kao što je manje konzervanasa, manje šećera, manje e-brojeva...

Puno smo toga u ovim novim vremenima zamijenili da umjesto nas čini tehnologija ili netko drugi. Navikli smo na manje fizičkoga rada, a više gledanja u ekrane zabavnog sadržaja ili pak u ovoj nutri sferi ekstra brzih kratkih recepata koje samo pogledamo, a rijetko ponovimo. Postajemo ljudi ovisni o svom mobitelu i tehnologiji, bombardirani njome i u potpunosti se odvajamo od onoga što bi čovjek trebao činiti, a to je svojim "vlastitim mišićima i umijećem" pobrinuti se oko svoje prehrane. Da, naše djelovanje neće smanjiti zagađenost zemlje ili usporiti globalno zatopljenje, neće smanjiti ubrzan razvoj, ali će naše djelovanje pomoći nama samima, djelovat ćemo da barem nešto napravimo svojim rukama, za našu obitelj i za nas same. I zato mislim da je uz brojne prednosti dobro napraviti i vlastitu granolu. Dobar vam tek i ugodno subotnje jutro!


Srdačno,

Miroslava Bernat, mag.nutr.


bottom of page