Pretjerali ste s pićem? Ovi biljni pripravci olakšavaju simptome mamurluka

Alkoholna pića konzumiraju se širom svijeta. Konzumiranje alkohola ima i štetne i pozitivne učinke. Zdravstveni učinci pijenja ovise o količini i obrascu konzumiranja alkohola. Iako je nekoliko studija pokazalo da je umjerena konzumacija alkohola (posebno crvenog vina) povezana sa smanjenjem kardiovaskularnih oboljenja i ukupne smrtnosti s alkoholom treba postupati oprezno.

Definicija mamurluka

Pretjerate li jedan dan s pićem, drugi dan borite se sa simptomima mamurluka. Gotovo svima poznat osjećaj, a poznat je i trenutak kada poželiš da se dan prije nikada nije dogodio i obećanje samom sebi da ti se isto više nikada neće ponoviti… Do iduće prilike. Ne znam hoćemo li se u tome složiti, ali probajmo se složiti u definiciji mamurluka. Mamurluk karakteriziraju neugodni fiziološki i psihološki simptomi kao što su vrtoglavica, glavobolja, umor i bolovi u mišićima. Mamurluk ima nepovoljan socijalni i ekonomski utjecaj pa su tako kod mamurnih osoba zabilježene veće stope nesreća u prometu, veće stope nasilja, smanjenje profesionalnih vještina i radne sposobnosti.


Metabolizam alkohola

Čini se da su simptomi rezultat dehidracije, hormonalnih promjena, poremećaja regulacije toksičnih učinaka alkohola i njegovih metabolita. Metabolizam alkohola uključuje dva enzima, alkohol dehidrogenaza i aldehid dehidrogenaza. Kada su ti enzimi aktivni, razine alkohola u krvi se smanjuju, naravno moguć je i obrnut efekt, smanjena aktivnost jednog ili oba enzima i akumulacije viška alkohola u krvi ili akumulacija alkoholnih metabolita. Ta akumulacija negativno utječe na organizam. Negativan utjecaj alkohola očituje se i u povećanoj proizvodnji prooksidanasa tijekom njegovog metabolizma.


Što su prooksidansi, a što antioksidansi?

PAZI SAD IDE STRUČNI DIO, PA AKO TE NE ZANIMA SLOBODNO PRESKOČI. Prookidansi su izrazito reaktivni spojevi koji stupaju u reakciju s molekulama organizma uzrokujući različita oštećenja na membranama organskih molekula, te reagiraju s molekulama kisika stvarajući višak prooksidansa. To dovodi do povećanja oksidacije i oštećenja membrana molekula npr. bjelančevina i masti. Međutim, u tijelu postoje molekule koje neutraliziraju prooksidanse na način da se vežu za njih i sprječavaju da stupaju u reakcije koje dovode do povećanja oksidacije. Te molekule se zovu antioksidansi, postoji određen broj prirodnih antioksidanasa u organizmu, ali ih je moguće  unijeti prehranom. U zdravom organizmu postoji ravnoteža između pro i anti oksidanasa, a unosom alkohola ta se ravnoteža pomiče u korist prooksidansa što dovodi do neravnoteže i povećane oksidacije. Tu povećanu oksidaciju izazvanu alkoholom bi se moglo smanjiti unosom antioksidanasa.


Na koji način pomažu biljni pripravci?

Upravo u tom smjeru ciljaju biljni pripravci protiv mamurluka. Učinkoviti antioksidansi i protuupalne komponente u biljnim pripravcima mogu biti korisni za ublažavanje štetnih posljedica prekomjerne konzumacije alkohola. Od ublažavanja simptoma mamurluka pa sve do zaštite stanica jetre od metabolita nastalih razgradnjom alkohola.

OVDJE NEGDJE SE MOŽEŠ PONOVNO UKLJUČITI JER…

Donosim nekoliko prirodnih „lijekova“ protiv mamurluka. Riječ je o biljaka i plodovima koji se već dugi niz godina koriste u azijskoj alternativnoj medicini za olakšavanje simptoma različitih bolesti, a nedavne studije pokazuju da olakšavaju simptome mamurluka i sprječavaju štetan učinak alkohola.
Azijati su osjetljiviji na alkohol jer imaju manjak enzima alkohol dehidrogenaze

Azijsko tržište obiluje proizvodima protiv mamurluka jer određen postotak (cca 36%) azijskog stanovništva genetski ima manjak alkohol dehidrogenaze, enzima odgovornog za metabolizam alkohola. Bez tog enzima nuspojave izazvane prekomjernom konzumacijom alkohola su puno naglašenije (mučnina, crvenilo lica, vrtoglavica, ubrzan rad srca). Može biti da je to razlog zašto većina biljnih pripravaka i proizvoda protiv mamurluka potječe upravo iz Azije – ako se protiv prirode ne možeš boriti, onda možeš barem izliječiti nuspojave!


Kuzu (Kudzu) ili japanski marant je biljka slična vinovoj lozi koja raste u obliku korova. Prema jednoj studiji biljka Kuzu potiče na izlučivanje štetnih metabolita alkohola poput acetaldehida. Korijen biljke se koristi kod kroničnih alkoholičara jer izaziva averziju prema alkoholu čime se smanjuje unos. U prodaji je dostupan kuzu prah, a njega se može koristiti tako da se žličica praha otopi u čaši vode.


Sjemenke piskavice (Trigonela foenum-graecum) imaju hepatoprotektivnu ulogu. Ekstrakt sjemenki piskavice sadrži antioksidanse koji sprječavaju abnormalnost jetrenih stanica izazvanih alkoholom. U prijevodu, ekstrakt sjemenki piskavice na neki je način prirodan štit za jetru. Učinak zabilježen studijom sličan je učinku silimarina.


Hovenia dulcis, rasprostranjena je u istočnoj Aziji i vjerojatno je nema kod nas za kupiti, ali sok ove biljke koristi se kod olakšavanja simptoma mamurluka. Spominjem je jer sam naišla na zanimljivu informaciju. Prema toj informaciji, koju prenosi Reuters, jedna je južnokorejska tvrtka lansirala sladoled koji sadrži sok ove biljke i nazvala ga sladoledom za „triježnjenje“.


Još jedna biljka porijeklom iz Azije koja dokazano olakšava simptome mamurluka je japanska kruška (Pyrus Pyrifolia). Prema jednoj studiji ispitanicima koji su konzumirali sok japanske kruške imali su povećanu aktivnost enzima alkohol i aldehid dehidrogenaze, što u prijevodu znači da su imali i niže vrijednosti koncentracije alkohola u krvi.


Mango (Mangifera indica L.) kao tropsko voće bogato polifenolnim spojevima koristi se i kao lijek za mamurluk. Prema studiji Kim i suradnika (2011) u laboratorijskih miševa koji su unosili meso i kožu manga zabilježeno je povećanje aktivnosti alkohol i aldehid dehidrogenaze zbog čega se, kao i kod japanske kruške, smanjila koncentracija alkohola u krvi. Prema studiji bi idealan lijek protiv mamurluka bio pojesti mango s korom.


Ekstrakt timijana pokazuje detoksifikacijski učinak na alkohol, što znači da djeluje na izlučivanje štetnih metabolita (toksina). Radi to na način da povećava aktivnost antioksidacijskog enzima glutation peroksidaze i smanjuje razine prooksidanasa poput dušikovog oksida. Ekstrakt timijana dolazi u kapljicama pa se može unijeti oralno ili razmutiti u čaši vode.Đumbir (Zingiber officinale) je sastojak tzv. KSS formule koja se tradicionalno koristi u Kini protiv mamurluka čija je učinkovitost potvrđena i kliničkom studijom. Formula se radi tako da se uzme bijela kora mandarine kojoj se doda korijen đumbira i malo smeđeg šećera, u formulu se dodaje voda ili sok mandarine. Prema rezultatima kliničke evaluacije ovakva formula smanjuje povraćanje, mučninu i proljev.

Mladi izdanci šparoga Asparagus officinalis imaju hepatoprotektivno djelovanje i povećavaju izlučivanje alkohola iz organizma.


Ginseng (Panax ginseng) pokazao je pozitivne učinke na simptome mamurluka. U studiji Lee i suradnika ispitivao se učinak crvenog ginsenga na ublažavanje simptoma alkohola i mamurluka kod 25 zdravih muškaraca. Nakon konzumacije ginsenga, razine alkohola u krvi i izdahnutog alkohola su se smanjile, a razina acetaldehida se u usporedbi s kontrolom lagano povećala. Prema rezultatima studije simptomi mamurluka također su bili smanjeni.


Zaključak

Nekoliko prirodnih biljnih proizvoda pokazalo je djelotvornu zaštitu od metabolita alkohola i značajno ublažavanje simptoma mamurluka u nekoliko životinjskih modela i ograničenom broju ispitivanja na ljudima. Zajedničko većini biljnih pripravaka jest da smanjuju razinu alkohola u krvi, smanjenju simptome mamurluka, a mehanizmi djelovanja uglavnom su antioksidativni i protuupalni.


Umjerena i prigodna konzumacija alkohola ne bi trebala rezultirati simptomima mamurluka. Pažljivo s alkoholom večeras, a ako ipak pretjerate još stignete nabaviti „lijekove“ protiv mamurluka!


Želim Vam sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu!


Živjeli!


Miroslava B.
Izvori:

Costanzo, S.; di Castelnuovo, A.; Donati, M.B.; Iacoviello, L.; de Gaetano, G. Alcohol consumption and mortality in patients with cardiovascular disease a meta-analysis. J. Am. Coll. Cardiol. 2010, 55, 1339–1347


Fernandez-Sola, J. Cardiovascular risks and benefits of moderate and heavy alcohol consumption. Nat. Rev. Cardiol. 2015, 12, 576–587.


Lippi, G.; Mattiuzzi, C.; Franchini, M. Alcohol consumption and venous thromboembolism: Friend or foe? Intern. Emerg. Med. 2015, 10, 907–913

Karadayian, A.G.; Bustamante, J.; Czerniczyniec, A.; Lombardi, P.; Cutrera, R.A.; Lores-Arnaiz, S. Alcohol hangover induces mitochondrial dysfunction and free radical production in mouse cerebellum. Neuroscience 2015, 304, 47–59


Seth, D.; Haber, P.S.; Syn, W.K.; Diehl, A.M.; Day, C.P. Pathogenesis of alcohol-induced liver disease: Classical concepts and recent advances. J. Gastroen. Hepatol. 2011, 26, 1089–1105.


Van de Loo, A.J.A.E.; Hogewoning, A.; Raasveld, S.J.; de Zeeuw, R.; Bosma, E.R.; Bouwmeester, N.H.; Lukkes, M.; Brookhuis, K.A.; Knipping, K.; Garssen, J.; et al. Saliva cytokine concentrations the day after heavy alcohol consumption in drinkers suffering from a hangover versus those who claim to be hangover resistant. Alcohol Alcohol.


Carai, M.A.M.; Agabio, R.; Bombardelli, E.; Bourov, I.; Gessa, G.L.; Lobina, C.; Morazzoni, P.; Pani, M.; Reali, R.; Vacca, G.; Colombo, G. Potential use of medicinal plants in the treatment of alcoholism. Fitoerapia 2000, 71 (Suppl. 1), 38–42


Penetar, D.M.; Toto, L.H.; Lee, D.Y.W.; Lukas, S.E. A single dose of kudzu extract reduces alcohol consumption in a binge drinking paradigm. Drug Alcohol Depen.


Lee, M.H.; Kwak, J.H.; Jeon, G.; Lee, J.W.; Seo, J.H.; Lee, H.S.; Lee, J.H. Red ginseng relieves the effects of alcohol consumption and hangover symptoms in healthy men: A randomized crossover study. Food Funct. 2014, 5, 528–534