Optimalan prehrambeni pristup za siguran, efikasan i održiv gubitak kilograma u pretilih pojedinaca

Pronalazak sigurnih i djelotvornih strategija za dugoročnu kontrolu tjelesne mase od presudnog je značaja za smanjenje alarmantne prevalencije prekomjerne mase i pretilosti kod odraslih i adolescenata širom svijeta te ublažavanje zdravstvenog rizika povezanog s pretilošću.


Prehrambene smjernice za gubitak kilograma variraju između različitih znanstvenih društava i revidirane su mnogo puta, odražavajući neizvjesnost u području prehrambene kontrole pretilosti i poteškoće u stvaranju jedinstvenih preporuka za sve bolesnike.

Upravo je ta varijacija u preporukama i mnoštvo različitih strategija najveći izazov pri odabiru adekvatne prehrane za gubitak tjelesne mase. Svi oni koji su ikada isprobali hraniti se prema smjernicama popularne ketonske dijete složit će se da gubitak kilograma nije teško postići, ali ono što jest teško je održati optimalnu tjelesnu masu.


Simboličan prikaz prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata

Uz poznatu ketonsku odnosno Atkinsovu dijetu koja je bazirana na oštroj redukciji ugljikohidrata (<30g/dan) vezana je činjenica da se uz takvu dijetu kilogrami najbrže gube. Uz restrikciju jedne skupine makronutrijenata karakterizirana je niskim unosom prehrambenih vlakana, visokim unosom masti i proteina, te dugoročno slabijoj nutritivnoj kvaliteti. Slijeđenje prehrane s niskim unosom ugljikohidrata dulji vremenski period zahtjevno je i potencijalno opasno jer značajno smanjenje ugljikohidrata s visokom unosom masti može dovesti do povećane razine LDL kolesterola, poznatijeg pod nazivom loš kolesterol. Povišena razina tog kolesterola predstavlja rizik na kardiovaskularno zdravlje, dakle zdravlje srca i krvnih žila. Neke meta analize sugeriraju da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata omogućuje bolje rezultate mršavljenja od dijeta s niskim udjelom masti, ali uz koristi od mršavljenja treba uzeti u obzir potencijalne rizike povezane s povećanjem LDL-kolesterola. S druge strane, druge meta-analize pokazale su da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata daje kratkoročno jednake rezultate mršavljenja kao izoenergetski uravnotežena dijeta i dijeta s niskim udjelom masti. Neke druge meta-analize sugeriraju da su dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata bez ograničenja energije jednako učinkovita kao dijeta s ograničenim udjelom masti u gubitku tjelesne težine, naglašavajući potencijalne povoljne učinke na razinu triglicerida i razine kolesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL). Treba napomenuti da su podaci o dugoročnoj (preko jedne godine) sigurnosti i djelotvornosti ovih dijeta trenutno ograničeni, pa nema dovoljno dokaza koji bi podržali njihovu dugoročnu upotrebu.


Simboličan prikaz obroka s niskim udjelom masti

Prehrana s niskim udjelom masti

Drugi prehrambeno restriktivni režim, vrlo popularan je onaj koji uključuje nizak unos masti. Dijeta čija popularnost traje već nekoliko desetljeća, svoju uspješnost temelji na nekoliko činjenica: 1) energija iz masti dovodi do manjeg osjećaja sitosti nego energija iz ugljikohidrata, a visok omjer masti i ugljikohidrata u prehrani može potaknuti pasivnu prekomjernu konzumaciju takve hrane, posebno kod osjetljivih pojedinaca; 2) masnoća se lakše apsorbira iz crijeva od ugljikohidrata, a gubitak fekalne energije mnogo je manji s visokim omjerom masti i ugljikohidrata u prehrani; (3) ugljikohidrati imaju veću razinu termogeneze od masti i potrošnja energije je manja za vrijeme prehrane s visokim omjerom masti / ugljikohidrata nego za vrijeme prehrane s malim omjerom masti i ugljikohidrata; (4) dijeta s visokim udjelom masti može oštetiti crijevnu barijeru i uzrokovati crijevnu disbiozu s štetnim utjecajem na tjelesnu težinu i metabolizam. Posljednji razlog u korist prehrane s niskim unosom masti je taj što jedan gram masti sadrži više nego dvostruko kalorija u odnosu na gram ugljikohidrata ili proteina (9 kcal / g vs 4 kcal / g). Stoga, smanjenje ukupnog unosa masti teoretski može dovesti do znatnog utjecaja na ukupnu količinu unesenih kalorija. Usprkos gore navedenim teorijskim razmatranjima, randomizirana ispitivanja nisu uspjela dosljedno pokazati da smanjenje unosa masti može biti nadmoćnije u odnosu na druge prehrambene intervencije u smislu dugotrajnog gubitka kilograma. U meta-analizi koja uspoređuje nekoliko popularnih dijeta za mršavljenje, rečeno je da je dijeta s niskim unosom masti jednako učinkovita kao i druga dijeta u smislu gubitka kilograma. U usporedbi s uobičajenom dijetom, dijeta s niskim unosom masti doista je učinkovitija u smanjenju tjelesne mase s blagim do skromnim učinkom. Međutim, u usporedbi s drugim dijetalnim intervencijama sličnog intenziteta, poput dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata uz visoke stope pridržavanja, dijeta s niskim unosom masti jednako je ili manje učinkovita u postizanju značajne dugoročne kontrole tjelesne mase.


Zajednički rezultat svih studija - zbunjenost

Vjerujem da ste zbunjeni. I ja sam. Toliko prehrambenih obrazaca, toliko dijeta koje zapravo kratkoročno fukncioniraju pa ne funkcioniraju pa su dobre samostalno, pa su manje dobre u usporedbi. Šume rezultata, ispitivanja, meta-analiza. Koliko god pristup tom mnoštvu informacija predstavlja olakšanje s jedne strane, u ovom slučaju, savjetovala bih da se kanite guglanja kao što su: efikasan gubitak kilograma; gubitak kilograma potvrđen studijama; koju dijetu preporučuju znanstvenici i sličnih, ako ne želite ostati zbunjeni kao ja – jer nema jednostavnog rješenja i jednostavne dijete. Problem ako to mogu nazvati kao problem je puno složeniji i zahtjeva individualan pristup. Zato smo tu mi, zdravstveni djelatnici nutricionisti. Idealna prehrana za borbu protiv prekomjerne mase i pretilosti definirana je kao sigurna, učinkovita, zdrava, nutritivno adekvatna, kulturološki prihvatljiva i ekonomski pristupačna. Također bi trebala osigurati dugoročnu usklađenost i održavanje postignute tjelesne mase. I da Vam odmah srušim sva nadanja, nećete to postići jednom čarobnom dijetom u trajanju od 12 tjedana, niti ćete to postići čarobnim napitcima i brojenjem kalorija, postići ćete to kontinuiranom edukacijom i promjenom životnog stila. I nije teško, ako to želite.


Generalne preporuke su takve kakvo im je i ime, generalne, a nitko od nas zapravo ne želi, a svakako ni ne zaslužuje da se o njemu priča kao o nečemu generalnom. "Vi žene, ti muškarci, oni debeli…" Svatko od nas zaslužuje tretman kao da nam ga daje naše unutarnje ja.

Da sažmem, znanstveni dokazi o tome što je zapravo pravilna prehrana su zapravo dosljedni i jednostavni: pravilna prehrana je raznolika prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i visokokvalitetnim bjelančevinama, a siromašna je dodanim šećerom, rafiniranim žitaricama i visoko -procesiranom hranom.


Generalne preporuke su takve kakvo im je i ime, generalne, a nitko od nas zapravo ne želi, a svakako ni ne zaslužuje da se o njemu priča kao o nečemu generalnom. "Vi žene, ti muškarci, oni debeli…"Svatko od nas zaslužuje tretman kao da nam ga daje naše unutarnje ja.

Osobe koje donose pravilne prehrambene izbore mogu olakšati kontrolu tjelesne mase bez brojanja kalorija ili ograničavanja veličine porcija dnevno. Tjelesna aktivnost i potrošnja energije također igraju važnu ulogu u gubitku tjelesne mase, jer sjedilački način života zahtjeva smanjenje unosa energije čak i kada se konzumira pravilna prehrana da bi postigli i održali gubitak kilograma. Najbolja dijeta je ona koje se čovjek može pridržavati dulji vremenski period, bez povratka izgubljenih kilograma.


Hvala na čitanju.


Do sljedećeg puta, ne guglajte dijetu, umjesto toga posjetite nutricionista.


Srdačno,

Miroslava B.


Reference:

Malik, V.S.; Willett, W.C.; Hu, F.B. Global obesity: Trends, risk factors and policy implications. Nat. Rev. Endocrinol. 2013, 9, 13–27.

Kelly, T.; Yang, W.; Chen, C.S.; Reynolds, K.; He, J. Global burden of obesity in 2005 and projections to 2030. Int. J. Obes. (Lond.) 2008, 32, 1431–1437.

Hruby, A.; Hu, F.B. The Epidemiology of obesity: A big picture. PharmacoEconomics 2015, 33, 673–689.

Mozaffarian, D.; Hao, T.; Rimm, E.B.; Willett, W.C.; Hu, F.B. Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. N. Engl. J. Med. 2011, 364, 2392–2404.

National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) Obesity Education Initiative Expert Panel on the Identification, Evaluation, and Treatment of Obesity in Adults (US). Clinical guidelines on the identification, evaluation, and treatment of overweight and obesity in adults: Executive summary. Am. J. Clin. Nutr. 1998, 68, 899–917.

Koliaki, C., Spinos, T., Spinou, Μ., Brinia, Μ.E., Mitsopoulou, D. and Katsilambros, N., 2018, September. Defining the optimal dietary approach for safe, effective and sustainable weight loss in overweight and obese adults. In Healthcare (Vol. 6, No. 3, p. 73). Multidisciplinary Digital Publishing Institute.