Opravdava li nutritivni sastav visoku cijenu pekan oraha

Porodica Juglandaceae obuhvaća dvije vrste oraha, Carya illinoinensis iliti pekan orah i Juglans regia ili kako ću ga zvati u nastavku teksta - domaći orah.

Pekan orah je relativno mlada biljka koja se u Europi pojavila u 16-om stoljeću, a podrijetlo vuče iz Južne i Centralne Amerike te Meksika gdje se i danas najviše konzumira. Domaći orah svoje dugo podrijetlo duguje Europi i Aziji, a datira 7000 godina pr.kr. Orah je kroz povijest bio izrazito cijenjen o čemu svjedoči i njegovo latinsko ime Juglans regia što u prijevodu znači Jupiterov žir s kraljevskog dvora jer je u kameno doba čovjek jeo žireve, a vjerovalo se da bogovi jedu orahe.


OBILJEŽJA

Ljuska pekan oraha je ovalna i izdužena te tamno smeđe boje, a u odnosu na ljusku oraha puno je se teže uklanja. Tu činjenicu otkriva i sam naziv pekan, koji dolazi od indijanske riječi koja u prijevodu znači orah koji je tako tvrd da je potreban kamen da bi ga se razbilo. Ljuska domaćeg oraha okruglog je oblika i svijetlo smeđe boje, izgleda kao "mali mozak" što nagovješćuje ulogu u jačanju funkcije mozga. Iako izgledom slični, pekan orasi imaju manju gorčinu i slađeg su okusa u odnosu na domaće orahe. Obje vrste oraha se naširoko konzumiraju ne samo u sirovom obliku, već i kao sastojci različitih recepata pa se dodaju u zamjese kod pripreme peciva, salata, kolača, tjestenina, a zahvaljujući visokom udjelu masti iz sjemenki se proizvodi i ulje. Prisutni su diljem svijeta, ali se pekan najviše konzumira u Americi gdje mu je i cijena puno niža u odnosu na Europu i Aziju.


VISOKA CIJENA

Cijena oraha po kilogramu kreće se između 70 do 120 kn, ovisno o razdoblju u godini, a cijena pekan oraha po kilogramu između 300 i 400 kuna. S takvom cijenom pekan orah predstavlja luksuznu namirnicu zbog koje će mnogi o odluci za kupovinu razmisliti čak triput. Tako visoka cijena objašnjava se nedostatnim uzgojem zbog izrazite osjetljivosti biljke na vremenske uvjete i povećanu potrebu za vodom zbog čega potražnja nadilazi ponudu.


ODGOVOR PROCIJENITE SAMI

Opravdava li nutritivni sastav visoku cijenu pekan oraha? To je pitanje koje svatko treba odgovoriti ponaosob, a kako bih Vam pomogla u odluci u nastavku donosim usporedbu nutritivnog sastava domaćeg oraha i pekan oraha.MONO I POLINEZASIĆENE MASNE KISELINE

Za početak je potrebno naglasiti da su i pekan i domaći orah bogat izvor nezasićenih masnih kiselina. Onih masnih kiselina koje povoljno djeluju na ljudsko zdravlje zbog čega su poželjan izvor masnoća u prehrani. Zapravo, pekan je bogatiji mononezasićenim masnim kiselinama koje još možemo naći u maslinovom ulju, dok orah sadrži veći udio polinezasićenih masnih kiselina, omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Mononezasićene masne kiseline u svome sastavu imaju jednu dvostruku vezu, dok polinezasićene imaju dvije ili više. Umjerena konzumacija mono i polinezasićenih masnih kiselina djeluju blagotvorno na zdravlje čovjeka i zapravo djeluju vrlo slično. Prema studiji (1) objavljenoj u rujnu 2001. mononezasićene masne kiseline, visoko sadržane u pekan orahu, doprinose snižavanju ukupnog kolesterola u krvi, LDL kolesterola, dakle onog lošeg kolesterola i triglicerida, na taj način smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što je koronarna bolest srca. Na drugoj strani imamo orah s izuzetno visokim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina i idealnim omjerom omega-3 i omega-6 masnih kiselina što također doprinosi smanjenju razine kolesterola, rizika od grušanja krvi, doprinosi vazodilataciji sprječavajući na taj način trombozu, aterosklerozu i hipertenziju.


MINERALNE TVARI I VITAMINI

Nekoliko je razlika u udjelu mineralnih tvari, orah ima veći udio kalcija, magnezija, fosfora, bakra i željeza, dok pekan sadrži veći udio cinka. Jedna od važnih uloga kalcija i fosfora jest da sprečavaju osteoporozu, a mangan i magnezij imaju antioksidacijske uloge. Cink je važan za dobar vid, zdravlje kože, noktiju i kose, ima uloga u reproduktivnoj funkciji koja se očituje u stvaranju zametnih stanica i poboljšanju kvalitete sperme (4).


Kod vitamina, pekan odnosi pobjedu, sadrži poprilično viši udio vitamina B1, vitaminu E i vitamina A te u manjoj mjeri (ali opet većoj od domaćeg oraha) vitamina B5 i vitamina K. Istovremeno orah sadrži drastično veći udio vitamina B6.


KAKO SE TAJ VITAMINSKO - MINERALNI SASTAV ODRAŽAVA NA FIZIOLOGIJU ČOVJEKA?

Prema studiji (2) objavljenoj u srpnju 2016., pokazalo se da je konzumiranje orahovog ulja kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 smanjilo razinu glukoze u krvi. Vrijedno je spomenuti da su domaći orasi i pekan orasi jedni od najvažnijih izvora bioaktivnih spojeva poput polifenola i vitamina E, koji su poznati po svojem antioksidacijskom i protuupalnom djelovanju. Prema preglednoj studiji (3) objavljenoj u studenom 2017., glavni polifenol oraha je elagitanin, a nekoliko studija dokazuje ulogu elagitanina u prevenciji razvoja Alzheimerove bolesti i različitih tipova raka.

Pekan sadrži više vlakana, ima nizak glikemijski indeks i niži udio natrija, a domaći orah s druge strane sadrži manji udio šećera, zasićenih masti te veći udio proteina.


VITAMIN B6 U DOMAĆIM ORASIMA

Orasi imaju veći udio vitamina B6 – piridoksina, koji je neophodan za mnoge enzimske reakcije u našem organizmu, metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i otpuštanje neurotransmitera, koji osiguravaju prijenos impulsa u živčanom sustavu. Adekvatni unos vitamina B6 može spriječiti anemiju i simptome PMS-a, umanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i povoljnu utjecati na rad mozga.


VITAMIN B1 U PEKAN ORASIMA

S druge strane, pekan sadrži veći udio vitamina B1 - tiamina, koji također ima sudjeluje u metabolizmu energije kao koenzim, proteina, aminokiselina, masti, glukoze i alkohola. Tiamin izgrađuje mijelinske ovojnice koje obavijaju živce zbog čega je bitan u održavanju zdravlja čitavog živčanog sustava. Važan je u proizvodnji neurotransmitera acetilkolina, koji je najzastupljeniji neurotransmiter u tijelu. U perifernom živčanom sustavu acetilkolin izaziva kontrakciju mišića, suženje zjenica, pojačavanje peristaltike crijeva, usporavanje rada srca, proširenje krvnih žila, pojačano lučenje žlijezda znojnica, slinovnica te želučanih i bronhalnih žlijezda pa je jasno da deficit vitamina B1 utječe na funkciju brojnih organa, a redovita konzumacija hrane bogate vitaminom B1 smanjuje vjerojatnost deficita. Vitamin B1 sprečava i odgađa kataraktu, a kao moćan antioksidans djeluje na usporavanje starenja stanica.


ALERGIJE NA HRANU

Treba napomenuti da su orašasti plodovi uključujući orahe i pekan orahe uzorkom teških alergija na hranu, koje mogu dovesti do simptoma koji variraju laganih do ozbiljnih, osip, proljev, abnormalno disanje pa sve do napadaja astme i anafilaktičnog šoka zbog čega osobe s alergijama na pekan orahe i domaće orahe trebaju od istih „bježati glavom bez obzira“.


UMJERENA KOZNUMACIJA UNATOČ DOBROBITIMA

Iako se konzumacija orašastih plodova zbog njihovog povoljnog nutritivnog sastava preporučuje kao sastavni dio pravilne prehrane te u sklopu brojnih dijeta odnosno redukcijskih režima prehrane, ako jedete više od dnevno preporučene količine, lako možete premašiti dnevnu potrebu za mastima jer su to ipak namirnice koje sadrže značajan udio masnoće u svome sastavu.IZVORI

  1. Rajaram, S., Burke, K., Connell, B., Myint, T. and Sabate, J., 2001. A monounsaturated fatty acid–rich pecan-enriched diet favorably alters the serum lipid profile of healthy men and women.The Journal of nutrition,131(9), pp.2275-2279.

  2. Zibaeenezhad, M., Aghasadeghi, K., Hakimi, H., Yarmohammadi, H. and Nikaein, F., 2016. The effect of walnut oil consumption on blood sugar in patients with diabetes mellitus type 2.International journal of endocrinology and metabolism,14(3).

  3. Sánchez-González, C., Ciudad, C.J., Noe, V. and Izquierdo-Pulido, M., 2017. Health benefits of walnut polyphenols: An exploration beyond their lipid profile.Critical reviews in food science and nutrition,57(16), pp.3373-3383.

  4. Robbins, W.A., Xun, L., FitzGerald, L.Z., Esguerra, S., Henning, S.M. and Carpenter, C.L., 2012. Walnuts improve semen quality in men consuming a Western-style diet: randomized control dietary intervention trial.Biology of reproduction,87(4), pp.101-1.