Kako vidjeti je li on pravi za mene? Pokaži mu svoj celulit.
Ako ne pobjegne - daj mu priliku za kavu jer te vjerojatno ne gleda kao objekt ili trofej kojim će te pokazivati svjetini koju suštinski boli mali prst i za tebe i za njega.


Okej, u ovom članku nećeš saznati ništa novo o utjecaju prehrane na tvoj organizam, ali morat ćeš mi oprostiti jer u zadnje vrijeme dobivam puno inspiracije za pisanje o svakodnevici pa su mi članci s pub meda za osobni gušt, a pisanje ovakvih članaka smatram društveno odgovornim ponašanjem. Here's the story.


Jučer su prošla 2 mjeseca otkako mi se javila Ada, djevojka predivnog osmijeha, kratke plave kose i plavih očiju. Ada je studentica prava, draga i elokventna, u slobodno vrijeme uživa u Netflixu i vikendima u prirodi, rekli bismo normalna mlada djevojka današnjeg doba, normalna djevojka u nenormalnoj okolini. Prilikom ispunjavanja ulaznog obrasca, obrasca kojeg koristim u online savjetovanju kako bih prikupila početne informacije o osobi i prehrani te kako bismo definirali ciljeve i razloge nutricinostičke suradnje, Ada navodi kako joj je cilj smanjiti celulit na nogama, problem koji joj što je starija predstavlja sve veći izvor kompleksa i čini ju nesretnom unatoč objektivnoj ljepoti i zaista subjektivnom i netočnom stavu o pretjerano izraženom celulitu. Niš posebno izražen Ado rekla bih joj da mi nije klijentica, ali s klijenticama razgovaram profesionalno pa je i takav bio osvrt. Zato si ovdje dopuštam nešto slobode jer kažu da papir trpi sve, a online papir baš baš sve stoga there you go.


Celulit, odnosno celulitis u medicinskim priručnicima definira se kao bakterijska infekcija kože, ali nemojte se zastrašiti ozbiljnošću definicije u medicinskim priručnicima, celulitis odnosno celulit pratioc je 90% žena i svega 10% muškaraca i normalna je pojava. Znam znam, prokleti muškarci, slažem se. Razlog je u tome što muškarci i žene imaju različitu organizaciju strukture vezivnog tkiva na prvom sloju potkožnog masnog tkiva.


S one zastrašujuće izjave kako je riječ o infekciji zapravo vidimo da ga ima većina žena pa vjerujem da to ublažava ozbiljnost shvaćanja jer slobodno možemo reći kako celulit nije ništa drugo nego posljedica rasporeda masnog tkiva u dubokim slojevima kože te da žene po tom pitanju prolaze puno lošije od većine muškaraca koji taj, prije svega estetski problem, nemaju. Ako koji bogec ima celulit mogu mu samo reći da se pehići dešavaju i muškima i ženskima, a ako koji takav bogec čita ovaj članak - do kraja članka ćeš se osjećati bolje!


Ada je prije nego što mi se javila prošla nebrojene tretmane, potrošila ogromnu količinu novca s kojom bi (za usporedbu) sa mnom mogla surađivati čitavih pola godine i vjerujem puno uspješnije riješiti (PRIHVATITI) celulit umjesto se izlagati neuspjelim pokušajima i tretmanima koji su joj ispraznili džep, a celulit uklonili nisu. Ako ću vas sada razočarati, ŽAO MI JE (ali i ja sam saznala s 5 godina da djed mraz ne postoji kao jedino dijete u vrtiću i to naravno razglasila svima ostalima zbog čega je mama morala doći u vrtić i opravdavati da Miroslava ima stariju sestru koja joj je uspješno srušila sva daljnja maštanja da poklone donosi dobri debeli djedica i meni i cijeloj grupi Pčelica – kojima se ovim putem ispričavam ako sada iz tog razdoblja imaju traume) znanost kaže da se celulit zapravo ne riješava niti jednom kremom, masažom odnosno najbolje da vam navedem sve opcije koje je Ada do javljanja prošla i s kojima je neuspješno riješila celulit na nogama ili ako hoćete s kojima NIJE RIJEŠILA CELULIT NA NOGAMA.


· Kreme - piši kući propalo

· Masaže - piši kući propalo

· Termalna terapija, injekcije, subincizija, LPG endermologija - piši kući propalo


I tu je svakako liposukcija (piši kući propalo, morala sam - red je red) na koju Ada ipak nije otišla, evo ti five pametna ženo dakako vrlo vrlo invazivna metoda koja čini celulit još izraženijim te iako uklanja naslage potkožnog masnog tkiva često uslijed liposukcije te neravnine postanu još dublje.


Možemo i od Ade još nešto naučiti, a to je da smijemo pogriješiti, čak štoviše ako pogriješimo sto puta i jednom napravimo pravi potez to znači da smo u konačnici na dobitku, a svi očekujemo konačnicu, ne stajemo do "konačnice". Tako je i Ada ovoga puta skončala s dobitkom.S Adom smo procijenili kvalitetu prehrane, educirana je o važnosti pravilne prehrane i pravilnih navika, ali možda još bitnije od svega, Ada je posvijestila činjenicu koliko je lijepa i s tim celulitom i koliko je on nebitan za njen uspjeh na faksu, izbor budućeg muža ili izlazak s prijateljicama, misli koje su je morile i koje su se unatoč potiskivanju uvijek javljale.


Da, Ada ima celulit, *ebiga nije lijepo (tako nas uče, mislim tako smo navikli) nećemo se lagati, imam ga i ja, Ada i ja imamo celulit. I šta ćemo sad? Pa reći ćemo svima koji nas gledaju kroz prizmu celulita i imaju neke zle komentare da samo čekaju što će njima život donijeti da ne bi možda poželjeli imati celulit jer ih možda čekaju puno strašnije stvari. Nije da im to želim, ali život je jednostavno takav, nepredvidiv, danas gore sutra dolje. Danas celulit free, sutra tko zna što free, a Ada sada zna da samopoštovanje ne dolazi free.


Vrnimo se mi kako je to Ada riješila "problem" celulita. Ada je za početak obratila pažnju na sve ozbiljne zdravstvene probleme koje nema, a puno su gore od samog estetskog problema kao što je celulit. Nemojmo zaboravljati da smo nezadovoljni jer se prečesto opterećujemo stvarima koje nemamo i uzimamo zdravo za gotovo one koje su već tu pred nosom i koje nisu plative mastercardvisabusinessgold karticama. Dobro nam je Konstrakta poručila zdravo telo, a um, duša, srce? Ne pokazujemo dovoljno ljubavi prema sebi pa logično je da ne pokazujemo ljubav ni prema drugima i pazi ovu tugu - bili oni s celulitom ili bez, pa bolje ti je onda imati celulit i tako te nitko neće voljeti, takvo je društvo. :D Svi smo mi Ada u nekim situacijama i kao takvi se trebamo posramiti jer se danas sve više djevojaka osjeća manje vrijednima jer je društvo nametnulo pogrešne norme. Da, pričat ćemo o tome, pisati, a što ćemo napraviti? Pa bilo bi za početak korisno bojkotirati kupovanje krema za celulit. Kao prvi korak i kao svojevrstan bunt prema konzumerizmu, a drugi ti ostavljam da smisliš sama.


Ja mislim da to žene sve rade za muškarce, žena će zbog muškarca pretrpjeti toliko puno i onda kada ostari shvatiti da je dobila toliko malo i da zaslužuje bolje (čast sretnicama koje su našle odlične dečke/muževe koji ne sugeriraju i ne utječu svojim egom na njihove odluke na manipulativan način). Imam dojam da se žene pokušavaju svidjeti muškarcima i za njih raditi što god, nerijetko se pri tom okrećući jedna protiv druge. Otuda ona žena ženi vuk odnosno vučica, samo zato jer je iza ugla vuk muškarac. Uzmimo samo primjer firme gdje je žena šef? Ženska šefica i gadura ujednom i pitaš se pa kako, pa zašto? Pa ona je samo oštećena, samo ne vidiš vuka koji ju je oštetio i sad je prema tebi vučica. A zbog čega? Je li to zbog nedovoljno svjesnosti? Neznanja? Nedovoljno ljubavi, empatije? PA 100%.


Uspije li ukloniti Ada celulit ili ne, recimo da je uspjela, ali to ne znači da će zbog toga naći ljubav svog života, ne znači da će je poštovati ili da će imati nekoga za pomoć u nevolji, to ne znači da će biti sretna, ne znači ni da ju novi dečko s brutalnom mećkom neće ostaviti za Paulinu koja ima manje celulita, ne znači da neće moći položiti sve ispite i biti odlična odvjetnica i ne ovisiti o muškarcu, ne znači da će čitati ovaj članak. Razumijete li o čemu govorim? Celulit je nebitan. Ada je sada napokon to posvijestila i nadam se da se neće sramiti svoga celulita nego će ga na ljeto 2022 ponosno pokazati, kao što će pokazati spremnost moždanih vijuga da odvijugaju zle komentare o celulitu koji je dio nje kao što su dio nje lijepe plave oči i bujna kosa, a za sve ostale koji imaju problem s Adinim celulitom mogu ući u duboke slojeve njenog epidermisa i tamo se mastiti slatkim kolačima koje će Ada pojesti bez grižnje savjesti jer joj je to dozvoljeno i ona to dobro zna.


Srdačno ako srdačno vratiš,

Miroslavica