top of page

Jeste li se ikada zapitali od kuda voću i povrću boja?

Zašto je more plavo? Ako mislite zbog odsjaja neba, varate se. Istražite ako mi ne vjerujete, ali zašto voće i povrće ima boju? Po odgovor na to pitanje ne morate nigdje ići, samo nastavite s čitanjem.

Od kuda jabuci boja? A jagodi? Od polifenola, spojeva koje nalazimo u različitom voću i povrću.


Osim boje, ti spojevi predstavljaju zaštitu za biljku, a konzumacijom voća i povrća zaštitno djelovanje se prenosi na čovjeka. Granny Smith jabuka obiluje polifenolima koji se nazivaju procijanidini. Procijanidine nalazimo u kori jabuke, a oni su dio veće grupe spojeva koje nazivamo flavonoidi. Za njih se pretpostavlja da imaju izrazita antibakterijska, antikancerogena, antioksidacijska, antidijabetička i neuroprotektivna svojstva.Prisutni su i u drugom voću kao na primjer crvenom grožđu, brusnicama, jagodama, borovnicama, i dr. Njihova količina ovisi o sorti, uvjetima uzgoja, klimatskim uvjetima te načinu prerade namirnice. Željni prijeko potrebnih polifenola, kako bi naše tijelo zaštitili od slobodnih radikala, spojeva koji izazivaju oksidaciju u organizmu i ubrzavaju nastanak različitih bolesti, pripremili smo ukusan svježi sok od zelenih Granny Smith jabuka uz dodatak celera, limuna i blitve!


Recept:

3 Granny Smith jabuke

Pola oguljenog limuna

2 stabljike celera

300 grama blitve

Imajte na umu da se pripremom u sokovniku odstranjuje dio vlakana koji ostaju unutar uređaja.

Piprema:

Moguća je u blenderu, sa štapnim mikserom ili u sokovniku. Imajte na umu da se pripremom u sokovniku odstranjuje dio vlakana koji ostaju unutar uređaja. Vlakna su nam bitna jer olakšavaju probavu, a sok s vlaknima, za razliku od onog koji ne sadrži vlakna, manje povisuje razinu glukoze u krvi. Sok s komadićima je zapravo sok koji u sebi sadrži vlakna jer se ta vlakna nalaze u pulpi voća. Mi smo se zato odlučili za pripremu soka u blenderu, kako bi svi sastojci voća ostali u soku. Ukoliko volite rjeđu konzistenciju soka možete dodati vode.


Mmm, živjeli!Reference:

Boyer, J. and Liu, R.H., 2004. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition journal, 3(1), p.5.

bottom of page