Doručak je slovo A, naše abecede. Kraljica za početak.

Žitna kaša kao kraljica doručaka zaslužuje prvu objavu na blogu. Jedete li je ili ne, morate priznati kombinacija je napretek: zobene pahuljice, pšenične mekinje, pirove pahuljice, kukuruzne pahuljice... Pa dodaci, sezonsko, egzotično, orašasto voće, povrće, različite vrste mlijeka, sira, začina, nastavite niz počevši od jutra, nizat ćete do ručka.

Koji ste tip? Gladni hrane odmah čim otvorite oči? Ili samo kave? Ili samo kave i cigarete? Pa već znate što ću Vam reći, izbacite tu cigaretu, uvedite zajutrak prije kave. Sve to već znate. A znate li što je zajutrak? Je li to isti obrok kao doručak? Pušite li prije zajutraka ili doručka? Čudna pitanja postavlja ova žena - "Okej znam. Jesu." Ono što Vam hoću reći jest da ako ste se nakon buđenja stigali istuširati, nakremati, naparfemati, našminkati (unisex), obući, uskladiti cipele, izaći - otići negdje jesti, onda je to svakako doručak. Zajutrak je po definiciji obrok koji se jede unutar 30 minuta od buđenja. A taj zajutrak je prema istraživanjima najbolje ne preskakati, stoga prvo jedi pa se sredi!

Zajutrak je po definiciji obrok koji se jede unutar 30 minuta od buđenja. A taj zajutrak je prema istraživanjima najbolje ne preskakati, stoga prvo JEDI PA SE SREDI!

Kako ništa u znanosti nije crno bijelo donosim jedno istraživanje koje stavlja naglasak ne samo na konzumaciju doručka, već na kvalitetu istog.


Uz redovito NE preskakanje doručka, bitna je i nutritivna kvaliteta, navodi studija Ferrer-Cascapes i suradnika


Studija je uključivala 527 španjolskih adolescenata i ispitala je povezanost između konzumacije ili preskakanja doručka i kvalitete zdravlja, percipiranog stresa i depresije. Rezultati su pokazali kako su ispitanici koji su preskakali doručak imali manju vrijednost percipiranog stresa i depresije u odnosu na ispitanike koji su konzumirali doručak manje nutritivne kvalitete. Čudno, zar ne? Kako sada oni koji preskoče doručak imaju koristi od toga? Odgovor je u nutritivnoj kvaliteti doručka. Kada je ona uzeta u obzir, kod ispitanika koji su konzumirali nutritivno kvalitetan doručak, pokazalo se da je razina stresa i depresije manja u odnosu na ispitanike koji nisu konzumirali doručak.


Dakle, osim postulata broj 1 da ne preskačete doručak, odnosno zajutrak, potrudite se da taj obrok ne bude neka krafna s nogu, i tako dan za danom. Planirajte i razmislite, sjetite se da je stresa dovoljno i bez da ga povećate lošim izborom doručka.


Hvala Vam na čitanju.


Do sljedećeg puta: jedite smireno i ne brojite kalorije.


Srdačno,

Miroslava


Izvori:

Int J Environ Res Public Health. 2018 Aug; 15(8): 1781. Published online 2018 Aug 19.