Briga o pravilnoj prehrani kod muškaraca povezana je s nedostatkom muževnosti, navode ispitanici

Osjećaju li muškarci sram razgovarati o pravilnoj prehrani? Studije kažu da muškarci rjeđe od žena brinu o pravilnoj prehrani, a čak i ako brinu o prehrambenim izborima nisu voljni o njima razgovarati.

Briga o prehrani i zdravlju ženska je prookupacija

Mi žene smo te koje vječito brinemo o hrani i povezujemo hranu sa svime i svačime. „Gle dobila sam prišt na čelu, joj to mora da je od onog reda čokolade koji sam jučer smazala“ ili pak „ten mi je preloš moram izbaciti slatkiše i mliječne proizvode“. Ili ona „jao udebljala sam se, od ponedjeljka ću na salatu!“. Znamo koje nas namirnice debljaju i da ne smijemo jesti nakon 22h jer tijelu tada najviše treba odmor, a ne da ga silimo na probavljanje hrane jer je pokretanje probave u to doba (kaže znanost) stresno za organizam. Znamo i da je bitno konzumirati voće i povrće svakodnevno, znamo nabrojati glavne „detoks“ namirnice za vitku i zdravu liniju jer generalno mi smo te koje brinemo o hrani i kako ona utječe na naše tijelo, a time i na naše zdravlje. Kako brinemo o tome što mi same jedemo, tako brinemo i o tome što jedu naša djeca, muževi, roditelji, braća...


Sa ženom? - u kuhinju!

Žena je, oprostite mi na ovoj relativizaciji, oduvijek bila simbol jedne prostorije u kući – kuhinje. Činjenica je da su nam glavne teme babljeg razgovora što smo pojele i što ćemo pojesti, što smo skuhale i koje smo nove recepte za božićne keksiće pronašle. I naravno, ne kažem da su to jedine teme o kojima žene pričaju, niti kažem da nam je svima interes samo prehrana, ali generalno mnogo učestalije pričamo o hrani od muškaraca.


O čemu muškarci razgovaraju?

Muškarci, kako navode studije, ne razgovaraju o receptima božićnih kolača. Šalim se! Studije nisu ispitivale razgovaraju li o božićnim kolačima, ali su ispitivale općeniti stav o hrani. Prema rezultatima tih studija teme hrane nisu na prvom mjestu interesa muškaraca. Ne razgovaraju čak ni o tome koliko su kilograma skinuli zahvaljujući čaši cijeđenog limuna s toplom vodom koju su popili ujutro nakon buđenja (koja je btw. prava besmislica i ne pomaže kod mršavljenja, a bome ni alkalizacije, ako Vas zanima više pročitajte post ranije - Alkalna prehrana ili izmišljotina?). A zašto? Pa zato jer im prehrana nije u fokusu, pogotovo pravilna prehrana.


Norveška studija o stavovima muškaraca prema hrani i zdravlju

Intervju istraživanje provedeno u Norveškoj na 20 stolara, 11 vozača i 15 inženjera obuhvaćalo je teme kao što su hrana, doživljaj hrane i povezanost hrane i zdravlja te je nastojalo prikupiti informacije o stavovima muškaraca prema navedenim temama.


Stolari i vozači imaju različito poimanje hrane i zdravlja u odnosu na inženjere

Većina muškaraca izjavila je da ne pridaje veliku važnost hrani i svakodnevnim prehrambenim izborima, ali su naveli da im je bitna redovita konzumacija iste.

Otkriveno je da stolari i vozači hranu doživljavaju kao stvar navike i ne povezuju je sa zdravljem, iako znaju navesti neke odrednice pravilne prehrane (kao odrednice navode veću konzumacija voća i povrća te manje gotove, procesirane hrane). Isti hranjenje ne doživljavaju kao gurmansko iskustvo već zadatak koji moraju obaviti, a tu se razlikuju s obzirom na inženjere za koje hrana ipak predstavlja gurmansko iskustvo i važna je za održavanje zdravlja.Stolari i vozači su za razliku od inženjera imali metaforičko shvaćanje hrane kao goriva koje je potrebno da tijelo radi na principu stroja. Takvo je shvaćanje, donekle logično s obzirom na evolucijski kontekst i muško-ženske uloge.


Zašto je razgovor o prehrani, ali i zdravlju za neke muškarce tabu?

Muškarcima je u vrijeme prvobitnih zajednica bila bitna snaga i izdržljivost pri lovu, a ulovljena hrana omogućavala je kontinuitet tog procesa. Prema studiji je zaokupiranost pravilnom prehranom smatrana ženskom brigom koja je ako je prisutna u muškaraca povezana s nedostatkom muževnosti. Iako je ta briga smatrana ženskom stvari, ipak je nekim ispitivanim muškarcima bila bitna povezanost hrane i zdravlja te kako ona utječe na njihov organizam, no oni su o tome nevoljko govorili. Prema jednom istraživanju veza između muževnosti, uspjeha i snage nešto je zbog čega je muškarcima teško razgovarati o svom zdravlju.


Ispred zdravlja muškarcu su snaga i uspjeh

Drugim riječima, muškarcu je prioritet da bude uspješan, snažan i muževan, a manje važno mu je zdravlje. Posao predstavlja središnju komponentu muškog identiteta pa i kada se o hrani razgovora, to bude kroz mogućnost ostvarivanja tjelesnih performansi potrebnih za obavljanje posla. U razgovorima sa svojim muškim kolegama muškarci su se osjećali mnogo slobodniji govoriti o utjecaju hrane na stanje tijela i radnu sposobnost nego o utjecaju hrane na njihovo zdravlje.


Spolne razlike u odnosu prema pravilnoj prehrani

Mnoge studije o spolu i izboru hrane opisuju da su žene te koje su svjesnije važnosti hrane i utjecaja na osobno zdravlje, ali i kada su u ulozi skrbnika. Iako su se muškarci distancirali od stereotipizacije spolnog identiteta kad je u pitanju hrana, način na koji su razgovarali o hrani podržava spolna očekivanja. Odnosno, iako nisu rekli da je briga o pravilnoj prehrani ženska stvar, prema njihovim odgovorima pokazalo se da baš tako misle.


Postoji trenutak kada je hrana muškarcu ipak od presudne važnosti?

Jedini izuzetak kad je hrana za sve tri skupine muškaraca u studiji bila od značajnog interesa jest kada se postavilo pitanje koju bi hranu voljeli vidjeti na blagdanskom ili slavljeničkom stolu. Tada je uočena velika uključenost i zainteresiranost, otkrivajući da brigu o hrani povezuju sa ugodom, opuštajućom atmosferom i slavljeničkim raspoloženjem.


Nedostaci norveške studije i zaključak

Nedostaci navedene studije su relativno malen broj ispitanika kao i to što nije obuhvaćena veća raznovrsnost zanimanja kod muškaraca (obuhvaćeni su samo stolari, vozači i inženjeri). Moglo bi se zaključiti da muškarci koji obavljaju poslove za koje je potrebna snaga, na hranu gledaju kao nužnost zadovoljenja tjelesnih potreba, bitna im je redovitost uzimanja hrane, a manje gurmansko iskustvo ili povezanost sa zdravljem.


Individualnost je bitno uzeti u obzir

Bitno je navesti da u ovim zaključcima postoje individualne razlike, pa je tako nekim stolarima povezanost hrane i zdravlja predstavljala bitnu karakteristiku dok nekim inženjerima zdravlje nije bilo u fokusu.


Hvala Vam na čitanju!

Za komentare, pitanja i prijedloge koristite obrazac u dijelu "kontakt"!


Srdačno,

Miroslava B.


NutriAbeceda