Alkalna prehrana ili izmišljotina?

Alkalnu (lužnatu) prehranu osmislio je 2010. godine dr.sc. Robert Young. Riječ je o prehrani koja potiče konzumaciju isključivo alkalnih namirnica, a sljedbenicima alkalne prehrane obećava odsustvo i prevenciju bolesti kao što su osteoporoza, bubrežni kamenci i neke vrste karcinoma.


Limun, iako kiseo, na organizam kada se metabolizira djeluje lužnato.

Prije nastavka nužno je ponoviti što je to pH. pH je mjera kiselosti odnosno lužnatosti neke tvari, a vrijednosti se izražavaju prema brojevnoj skali od 1 do 14. Vrijednosti od 1 do 6 označavaju kiseli, od 8 do 14 lužnat, dok 7 označava neutralan pH.

Prema doktoru Youngu i pobornicima alkalne prehrane ona se temelji na konceptu konzumiranja namirnica čijom se razgradnjom postiže lužnati pH u urinu.

Dopuštene namirnice u alkalnoj prehrani

Voće i povrće te žitarice poput ječma, kvinoje, soje i prosa.


Zabranjene namirnice u alkalnoj prehrani

Meso, suhomesnati proizvodi, konzervirani proizvodi, gotova hrana, peciva, pekarski proizvodi, jaja, mliječni proizvodi, alkohol, kava, crni čaj, bijeli, smeđi šećer i gazirani napitci.


Primjer zabranjenog obroka u alkalnoj prehrani.

Primjer alkalnog jelovnika:

Doručak

Kuhani proso s bananom i bademima

Ručak

Juha od bundeve

Kuhana kvinoja sa salatom od kelja začinjenom maslinovim uljem, limetom i češnjakom.

Salata od matovilca i rajčice

Večera

Pirjani tofu s kuhanim šparogama i ječmom.

Salata od kupusa


Alkalni napitak

200ml vode

sok jednog limuna

narezani i usitnjeni đumbir

peršin


Alkalni napitak - limunada

Kako funkcionira alkalna prehrana prema doktoru Youngu?

pH ljudske krvi je između 7,35 i 7,45, što je blago lužnato i taj pH se smatra optimalnim, pa alkalna prehrana pretpostavlja da bismo hraneći se alkalnim namirnicama postigli optimalan pH. pH u krvi je uvijek konstantan jer postoje ugrađeni mehanizmi (u plućima, bubrezima i nekim žlijezdama) koji održavaju pH konstantnim, što je ujedno i uvjet opstanka organizma. Odnosno, tijelo uvijek nastoji biti u ravnoteži jer kada bi pH u krvi dugotrajno bio izvan intervala od 7,35 – 7,45 to bi značilo smrt. Unoseći jako kiselu hranu kakva je npr. zapadnjačka prehrana bogata kavom, alkoholom, gaziranim pićima, mesom, različitim vrstama sireva, pH u urinu kratkotrajno postaje kiseo i tada spomenuti mehanizmi moraju „balansirati“ pH i podići ga do optimalnog – ravnotežnog pH. Prilikom tog balansiranja u organizmu se iscrpljuju lužnati minerali kao što su Ca, Mg, I, Na, K koji su potrebni jer oni neutraliziraju kiseli urin. Pojava kiselog urina prema pobornicima alkalne prehrane dovodi do upalnih procesa u organizmu. Kronično iscrpljivanje minerala zajedno s upalnim procesima može dovesti do pojave bolesti kao što su osteoporoza, bubrežni kamenci, kardiovaskularne bolesti i neke vrste karcinoma.

Alkalna prehrana navodi da alkalne namirnice, kada se probave, na tijelo djeluju lužnato pa tijelo ne treba pokretati mehanizme za postizanje optimalnog pH jer je pH tih namirnica blizak onom u krvi. Na taj način se ne iscrpljuju vrijedni minerali iz organizma i ne potiču upalni procesi, čime se prevenira nastanak bolesti.


Što kaže znanost?

Predloženi zaključci pobornika alkalne prehrane su potpuno opovrgnuti u novijim studijama. Međutim, nije sve navedeno netočno. Namirnice koje su dio zapadnjačkog načina prehrane zaista djeluju kiselo na organizam, a to potvrđuju PRAL vrijednosti.


PRAL VRIJEDNOSTI – koliko je opterećenje bubrega?

U studiji Remenar i suradnika utvrđeno je da se hrana može klasificirati prema PRAL vrijednostima. PRAL vrijednosti predstavljaju opterećenje bubrega kiselinama, odnosno koliko koja namirnica na organizam djeluje kiselo odnosno lužnato. Uloga bubrega jest regulacija kiselosti, pa zato vrijednost nosi naziv opterećenje bubrega kiselinama. Što je vrijednost viša, namirnica doprinosi većem stvaranju kiselina. Negativne vrijednosti označavaju da se probavom te namirnice stvara više lužine. Ako namirnica ima visoku PRAL vrijednost ne znači da je štetna jer kao što možete vidjeti u tablici, zobene pahuljice imaju visoku PRAL vrijednost, no one su korisne zbog vlakana kojima pridonose zdravlju gastrointestinalnog sustava. PRAL tablica samo upućuje na ispravno balansiranje tvari ne samo s nutritivnog aspekta, već i s aspekta utjecaja na ravnotežu kiselosti i lužnatosti u organizmu.


Mliječni proizvodi PRAL vrijednost

Svježi sir 11,3

Parmezan 34,2

Tvrdi sir (prosjek) 19,2

Jaja 8,2

Bjelanjak 1,1

Žutanjak 23,4

Meso

Govedina 13,2

Puretina 9,9

Teletina 9,0

Krastavac -0,8

Brokula -1,2

Rajčica -3,1

Celer -5,2

Patlidžan -3,4

Špinat -14,0

Voće i orašasti plodovi

Kikiriki 8,3

Orah 6,8

Naranča -2,9

Jabuka -2,2

Banana -5,5

Grožđice -21,0

Smeđa riža 12,5

Zobene pahuljice 10,7

Integralna tjestenina 7,3

Kruh 3,5

Masti i ulja

Maslac 0,6

Maslinovo ulje 0Alkalna namirnica - špinat

NAMIRNICE ALKALNE PREHRANE

Datulje, grožđice, lubenica, citrusi bademi


Špinat, gljive, krastavci, brokula, cikla, kupus

Ječam, kvinoja, soja, proso

Zabranjeno konzumiranje mesa, suhomesnatih proizvoda, mliječnih proizvoda i žitarica

NAMIRNICE PRAVILNE PREHRANE

Datulje, grožđice, lubenica, citrusi bademi

Špinat, gljive, krastavci, brokula, cikla, kupus

Ječam, kvinoja, soja, proso

Umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda, a okosnicu prehrane čine cjelovite žitarice

Alkalni smothie, banana i limun

Opasnost od deficita uz alkalnu prehranu

Studije pokazuju da nije dovoljno samo hraniti se alkalnom prehranom kako bi se izbjegle bolesti poput bubrežnog kamenca, osteoporoze ili raka, jer mehanizmi u pozadini ovih bolesti nisu toliko jednostavni niti se mogu kontrolirati predloženim korekcijama pH vrijednosti. Nadalje, puno je veća opasnost od nedostataka potpunim slijeđenjem alkalne prehrane budući da je ona vegetarijanska i veganska. Prema alkalnoj prehrani dopušteno je konzumirati samo voće, povrće i neke žitarice, što bi moglo dovesti do deficita važnih minerala kao što su željezo, kalcij i magnezija, a deficit tih minerala može dovesti do drugih bolesti.Alkalna namirnica - badem

Alkalna prehrana NE, ali alkalne namirnice DA!

Uvesti alkalne namirnice u prehranu ne samo da je poželjno nego je preporučeno u konceptu pravilne prehrane, a slijeđenje takvog prehrambenog obrasca uz redovitu tjelesnu aktivnost definicija je zdravog načina života.

Možemo govoriti o benefitima konzumacije namirnica alkalne prehrane u prevenciji mnogih bolesti, no ne možemo govoriti o benefitima prehrane koja je isključiva na cijelim skupinama namirnicama kakva je recimo alkalna, gdje se isključuju meso, mliječni proizvodi te neke žitarice. Stoga, slijeđenje pravilne prehrane puno je bolja opcija od slijeđenja potpune alkalne prehrane jer potonja može dovesti do deficita.


Srdačno,


Miroslava B.

NutriAbeceda