Ajmo na kavu, treba mi pomoć oko prehrane...


Aha, ako sam dobro shvatila tražiš me da svoje dragocjeno vrijeme potrošim rješavajući tvoje prehrambene probleme kako bi uz moju ekspertizu i detaljnu analizu kasnije rekla samo hvala!

(ukošene riječi u malo primijenjenoj (na nutricionistički blog) verziji izgovorila je i osmislila Ena Rajić, spoken word pjesnikinja čiji cjelokupni video na temu plaćanja kavom možete pronaći na kraju teksta.Draga ti, ili dragi ti koji različite usluge pokušavaš platiti kavom pitala bih te kako se ne sramiš obezvrijediti nečije znanje, trud i rad? Zašto na primjer tom kavom ne probaš platiti porez ili vodu, a možda da probaš elektri ponuditi kavu u zamjenu za struju, pa što te košta?


Poneki funkcioniraju da ako nakon što daju novac ne dobiju neki opipljiv fizički predmet poput cipela ili novih noktiju ta usluga zapravo ne vrijedi ništa. Dovoljno je reći hvala i platiti kavu čime su usluge zasnovane na dijeljenju intelektualnog dobra shvaćene jeftino i bezvrijedno? - tu mi prije svega psihologija i nutricionizam padaju napamet, znanosti bez kojih nema lijepoga i sretnoga života, a savjete tih struka pojedini očekuju for free ili za cijenu kavice. Društveno je pak prihvaćeno da se savjeti kod odvjetnika plaćaju pa zašto ista logika ne bi bila i za nutricionističke savjete? Netko je ipak proveo vremena učeći fiziologiju, anatomiju, biokemiju, organsku kemiju i ine kemije da bi samo tako uz kavu nudio savjete. Misliš li da je s druge strane bedak? Dobivaš nekoliko stručnih savjeta, čijim zbirom možeš napraviti promjenu koju priželjkuješ, zašto su onda cipele vrijednije od tih savjeta?


Nutricionizam je prije svega baziran na rješavaju specifičnih prije svega prehrambenih, a onda i bihevioralnih poteškoća koji su u pozadini čovjekovog odnosa s hranom, nutricionisti utječu na promjenu navika, oni osvješćuju i otkrivaju neke obrasce ljudskog ponašanja koje imaju veze s hranom prevenirajući pritom mnoge bolesti. Ako te uspijem osvijestiti da unosiš puno više nego što si svjesna, ako ubacimo jednu jabuku umjesto 4 reda čokolade nakon stresnog sastanka sa šefom – možda za mjesec dana kilogrami neće otići tako brzo dolje kao što si očekivala, ali zamisli što ti ta promjena, naizgled beznačajna, može donijeti kroz 10 ili 20 godina i to ne samo brojkom na vagi. Ne znam jeste li čuli za sve ili ništa pogled na stvari? On bi u praksi zvučao ovako: ako sam prekršio svoj plan i danas nakon ručka umjesto jabuke pojeo red čokolade ma nema veze idem do kraja i pojest ću cijelu čokoladu. Kod nekih se ovo nastavlja i na drugi i na treći dan, ah zeznuo sam pa neka sve ide kvragu – e baš bi se tu trebali zaustaviti i reći: Dragi ja, zeznuo sam danas, hajde od sutra ću probati umjesto cijele čokolade ostaviti barem jedan red. Kad budem spreman ostavit ću još jedan i tako postupno dok ne ostavim cijelu čokoladu ili barem da to ne radim baš svaki svaki dan.


Mnoga stanja i bolesti mogu se spriječiti prehranom, a rješavanje simptoma lijekovima kada bolest već nastupi jest poput gašenja vatre u kući u kojoj je odavno trebalo popraviti električne instalacije. Gledajući stvari na taj način bude mi iznimno žao ljudi koji nesvjesni svoje vatrice danas grade puno zahtjevnije sutra. Prevencija je poželjna jer štedi vlastiti i javni novac. Pogledajmo i malo šire, tko zna hoćemo li za 20 godina moći uživati u blagodatima svima dostupnog zdravstvenog sustava? Vrlo vjerojatno ne, doći će vrijeme kada ćemo preglede, zahvate, lijekove i operacije možda plaćati iz vlastitog džepa pa nam današnji ulog u zdraviju prehranu dugoročno donosi i više novca.


Malo sam se udaljila od teme plaćanja usluga kavom, ali srećom da jesam – od toga bismo se zaista trebali udaljiti: pijte kave radi kave, a ne kako bi otplatili dugove! Uz takav stav da se prehrambena kultura može naučiti uz jednu kavu možda objašnjava zašto smo "vrlo teška" nacija i zašto je sve više djece prekomjerne tjelesne mase ili pretilo - ova djevojka koja traži uslugu u zamjenu za kavu će jednom postati majka koja će reći ma bila sam ja s nutricionistom na jednoj kavi – sve o prehrani znam, a njeno dijete će vjerojatno žvakati prstiće (bijele slance) iz obližnje pekarnice...


Stav prema plaćanju usluga kavom iznijela je lijepo super talentirana Ena Rajić, psihologinja i spoken word pjesnikinja: https://www.youtube.com/watch?v=OiqQY7yVhHg