top of page

Što jesti na dvodnevnom planinarenju?Odlučili ste se za dvodnevno planinarenje, šator posudili od prijatelja, vreća je Vaša, planinarska oprema nije kompletna, ali barem imate gojzerice ili tenisice predviđene za strme uspone. Na planini ste zbog zahtjevnosti i duljine staze odlučili prenočiti i sada Vam ostaje samo još pripremiti hranu za svoj planinarski ruksak.

Mogu predložiti ono što sam sama isprobala da funkcionira, a Vi najbolje da prosudite hoće li to odgovarati Vama.


Julijske Alpe

Moje dosadašnje planinarsko iskustvo je skromno, često sam vikendom na Sljemenu, ali to doživljavam kao nezahtjevno brdo za trening i ne može se ni približno usporediti sa zahtjevnošću Julijskih Alpa. Julijske Alpe (tal. Alpi Giulie) su skupina planina u južnom dijelu Alpa. Prostiru se u sjeverozapadnoj Sloveniji i u sjeveroistočnoj Italiji, a ime su dobile po Gaju Juliju Cezaru. Najviši vrh Julijskih Alpa je Triglav s 2864 metara nadmorske visine, koji je ujedno i najviši vrh Slovenije. Drugi vrh po visini je talijanski Montaž (2753 m). Velika većina Julijskih Alpa je uključena u Triglavski nacionalni park u Sloveniji.


Voda

Voda je bila prioritet i vode smo spakirali da imamo barem 3L po osobi jer nismo računali na izvor pitke vode na našem usponu. Krenuli smo od planinarskog doma Savica, a cilj je bio Aljažev toranj na Triglavu. Probajte ranije pretražiti ima li na Vašoj planinarskoj ruti izvor pitke vode pa tome prilagodite količinu vode koju mislite ponijeti. Energetska pića poput iso-sporta ili slatkog soka od naranče nisu nužna, ali ako planinarenje traje dulje od 8h brzi ugljikohidrati u formi tekućeg napitka bi Vam mogli biti od koristi kao rehidracijski napitak.


Nekoliko slijedećih prijedloga oko jelovnika za planinu olakšat će Vam pakiranje:


1) Svježe voće i povrće svedite na minimum. Znam da zvuči kontradiktorno s uobičajenim nutricionističkim uputama, ali uz 3L vode zapravo si želite što više olakšati ruksak, a svježe voće i povrće zauzima znatan dio prostora i otežava ga pa ga je uputno smanjiti.

2) Konzerve tune, srdela, gotovih jela (gravče na tavče ili chilli con carne) mogu podnijeti visoke temperature i zgodne su za ponijeti

3) Zobene pahuljice uz dodatak proteina koje možete pripremiti unaprijed i sortirati u vrećice prilagođene obroku (primjer: zobene pahuljice, whey protein, bademi, kokosove ljuskice, grožđice – uz dodatak vode ovo postaje fina planinarska kaša)

4) Energetske pločice / granola pločice

5) Sezam pločice / suho voće (marelice, šljive, datulje)

6) Ako ipak ne možete bez voća i povrća izaberite tvrđe voće i povrće poput kruške, jabuke ili naranče te stabljike celera i paprike

7) Sendvič od raženog kruha s piletinom, krastavci (sendviče, a pogotovo one s piletinom jedite prvi dan planinarskog uspona jer želite izbjeći kvarenje i lošiji okus)

8) Pazite na slane grickalice, na planini želite izbjeći hranu koja potiče žeđ jer je voda ograničena

9) Proteinski prahovi koji se mogu razumiti u vodi ili s trajnim mlijekom

10) Tortilja / palačinke s tvrdim sirom


Nužna oprema

Nejestiva oprema koja se pokazala ključna i vrlo potrebita na planini je WC papir 😊, izvrsne tenisice (gojzerice) i flasteri. Duga planinarenja, ako Vam stopala nisu naviknuta, mogu dovesti do pojave bolnih žuljeva, a od trenutka kad se pojave s tog mjesta na planini se treba i spustiti pa flasteri uskaču kao vjerni pomoćnici.


Iza mene su Triglavska jezera i gore lijevo planinarski dom

Putem od planinarskog doma Savica plan je bio stići do Aljaževog vrha i upravo su me žuljevi u tome zaustavili, zato posebno napominjem da pazite na obuću kada se odlučite na neki zahtjevniji uspon, upravo Vas to može ograničiti i pomrsiti končani cilj. Zastali smo malo dalje od prekrasnih Triglavskih jezera na kojima se nalazio planinarski dom gdje smo pojeli grah s kobasicom pa smo nešto naših spremljenih zaliha hrane na planinu ponijeli natrag kući. U planinarskom domu se uz grah moglo pojesti povrtno varivo, kiselo zelje sa faširancima i štrudla od višanja i jabuke, standardna planinarska ponuda jela. Pića je bilo u izobilju, a cijene su bile pristojne uzimajući u obzir da svu hranu i potrepštine dostavlja helikopter. Dobro je ponijeti si i vrećicu u koju možete staviti smeće i otpatke od hrane jer dom nema mogućnost zbrinjavanja otpada od planinara.


Dom na Triglavskim jezerima "Koča pri Triglavskih jezerih"

Aljažev vrh je ostao za drugi put, a s ovoga nosimo niz uspomena na visoke litice, izazovne strmine, via ferata staze i predivan uspon koji je obuhvaćao strmine, šumu, dolinu i jezera. Putem sam doznala da se Slovencem postaje kad osvojiš Triglav i svaki bi se Slovenac i Slovenka jednom u životu trebao popeti na vrh, mogu reći da uočavam da masovno planinare jer je bila velika gužva na navedenoj ruti. Iako nisam ispunila normu koja bi me figurativno učinila Slovenkom, obećala sam Julijskim Alpama da ćemo se od sada više družiti.


bottom of page